Könyvajánló karácsonyra

Kevés olyan pihentető időtöltés van a hideg téli estéken, mint behúzódni a meleg otthonunkba és egy izgalmas könyvvel ráhangolódni a karácsonyi hangulatra. Az erre legmegfelelőbb könyv felfedezésében szeretnénk segítséget nyújtani olyan könyvek rövid bemutatásával, melyek közül mindenki megtalálhatja az ízléséhez leginkább illeszkedőt.

 

A klasszikusok rajongóinak – Charles Dickens: Karácsonyi történetek

Az idén pont 150 évvel ezelőtt elhunyt angol író regényeit áthatja a viktoriánus kor társadalmi elvárásainak gondolatvilága. Nincs ez másként ebben a kötetben sem, amiben az író öt, a karácsonyhoz kapcsolódó történetével tud az olvasó megismerkedni. Közös pontjuk a tanulság, miszerint a bűnös szenvedélyek és a farkasok törvénye felett a közösséggel való jóság útján győz az emberség. A méltán leghíresebb történet a Karácsonyi Ének, de a Harangszó keserédes hangulata, vagy a Tücsök szól a tűzhelyen szívmelengető atomszférája is kitűnő olvasmány karácsony előtt.

 

A krimiket kedvelőknek – Agatha Christie: Poirot karácsonya

A krimi koronázatlan királynőjét is megihlette a karácsony ünnepe, így egyik leghíresebb karaktere, a belga származású Hercule Poirot magándetektív köré építette a történetet. Maga a történetszál az írónőtől sokszor megszokott és rajongóitól oly kedvelt módon épül fel: adott egy gazdag család háza, mint helyszín, a család karácsony alkalmából összeverődött tagjai, mint szereplők, valamint a gyilkosság, mint a cselekmény lőporos hordója. A történetről többet nem is szabad írnunk, hogy ne öljük meg az izgalmat, de mindenesetre annyit elárulhatunk, hogy a regény körmönfontan ötvözi a karácsony ünnepi hangulatát Hercule Poirot bámulatos nyomozási metódusával.

 

A kisebbeknek – Hans Christian Andersen: Téli mesék

A dán Hans Christian Andersen meséi méltán világhírűek, hiszen mondanivalójuk és szereplőik egy csodálatos világot tárnak elénk és talán bízvást írhatjuk, hogy mindannyiunk gyermekkorának meghatározó és megkerülhetetlen élményét adták meséi. Ebben a kötetben három ismert mese kapott helyet. Legismertebb talán A kis gyufaárus lány története, amit minden generáció kicsinyei ámulattal hallgatnak, de ugyanúgy nagy hatást kelthet A hókirálynő és A fenyőfa történetek felolvasása is a kicsiknek, melyek klasszikus meseélményt tartogatnak karácsonyra.

 

Az ifjoncoknak – J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Nem sokan tudják, hogy Tolkien, A Gyűrűk Ura és A hobbit írójának munkássága a gyermekei iránti szeretetében gyökerezik. Az összes ismert műve azért született, hogy John, Michael, Christopher és a kis Priscilla szórakoztatását szolgálja. Nincs ez másként a Karácsonyi levelek című művével sem: 23 éven keresztül az író saját kezével illusztrált kis történeteket adott levélben a gyermekeinek az ajándékok mellé. Így ez a kötet az ezekben a levelekben rejtőző történeteknek a gyűjteménye. Megható, ahogy a történetek úgy változnak, ahogy a gyerekek felnőnek, így 23 év szívmelengető családképe is ez a kötet, amit áthat a szülői szeretet és gondoskodás szelleme.

 

A magyar szépirodalom kedvelőinek – Fekete István: Karácsony éjjel

Az ifjabb korosztály által is ismert, a magyar szépirodalom egyik kiemelkedő írójához nagyon közel állt a kereszténység ünnepeinek áhítatos megélése, ami több művében is visszaköszön. Számára a karácsony nem csak magát az ünnepnapot jelentette, hanem az azt megelőző készülődést, az adventi időszakot és az azt övező közösségi élményt is. Ez a novellagyűjtemény is az ünnepi téli esték hangulatát hivatottak becsempészni az olvasó szívébe Fekete István utánozhatatlan stílusában. Oly mélyen érinti a magyar lélek kulturális kötödésének gyökereit az ünnephez, aminek hatását mai napig őrzi sok család, és amelyeknél már hagyománnyá vált Szenteste felolvasni egy novellát a kötetből.

 

Reméljük rövid ismertetőinkkel sikerült kedvet teremtenünk a karácsonyi hangulat megéléséhez egy jó könyv társaságában, valamint lesz lehetőségük kis időre megállni a rohanó világban és alkalmuk nyílik békésen és nyugalomban tölteni az ünnepeket!

Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánunk!