Négy híres karácsonyi mese

A karácsony egyik legkedvesebb része, hogy lelassítjuk a mindennapok tempóját és együtt élvezzük a családdal az ünnep fényét. Ebben segítenek számunkra a karácsonyi mesék, amelyek felolvasása hagyománnyá vált sok családnál. Van valami felemelő abban, amikor együtt gubbasztunk a takarók alatt vagy összebújva az ágyban egy régi vagy új történettel, ami felmelegíti a család szívét. Ilyen mesékből szeretnénk bemutatni négyet a következő sorokban.

 

Ernst Theodor Amadeus Hoffman: Diótörő

Az Ernst Theodor Amadeus Hoffmann által 1816-ban írt mese – eredetileg a Diótörő és az Egérkirály címmel – több mint kétszáz éve lenyűgözi és inspirálja a művészeket, zeneszerzőket és természetesen a közönséget. A mű rengeteg adaptációt kapott, Alexandre Dumas például az eredetinél könnyedebbé és kevésbé ijesztővé írta át, majd ebből a verzióból született Csajkovszkij balettműve 1892-ben. Az eredeti változatban Marie aggódik egy gyönyörű diótörő miatt, amely eltört. Éjszaka felkel, hogy megnézze, de meglepetésére a bábú életre kel és hihetetlen történet veszi kezdetét: egerek és játékkatonák seregei csatáznak egymással. Hogy ez a gyermek rémálma, vagy talán egy másik valóság, amelybe a lány belekeveredett, azt a hallgatóság döntheti el.

 

Hans Christian Andersen: A fenyőfa

A dán költő és író irodalmi meséje először 1844-ben jelent meg. A mese egy fenyőfáról szól, aki olyannyira vágyik arra, hogy felnőjön és nagyobb dolgokra törekszik, hogy közben képtelen értékelni a pillanatban való életet szépségeit. A történet szerint a kis elégedetlenkedő fenyőfát még fiatalon kivágják karácsonyfának. Megveszik, házba viszik, feldíszítik és karácsony estéjén gyertyák, színezett almák, játékok és cukorkás kosarak közepette díszeleg, tetejét aranycsillag koronázza. A karácsony estét követően a fa várja, hogy megújuljon az ünnepség, de csalódnia kell és sorsa is más irányt vesz.

 

Jacob és Wilhelm Grimm: A suszter manói

A Grimm testvérek rengeteg mesét számláló gyűjteményében ezt a történetet gyakran kötik a karácsonyhoz és az ajándékozáshoz. A mesében egy szorgalmas, ám szegény suszternek olyan kevés bőre volt, amiből csak egyetlen pár cipőt tud készíteni. Az este befejezetlenül hagyta a munkát, de másnap reggel a munkapadon találta a teljesen kész és tökéletesen jól elkészített cipőt, amit hamarosan egy vásárló jóval a szokásos ár felett vásárolt meg. Nem sokkal karácsony előtt a cipész és a felesége meglesték, hogy mi történik éjszaka a műhelyben. Rejtekhelyükről látták, hogy két manó gyorsan és fürgén dolgozik a cipőkön, majd miután teljesen elkészültek a munkával, elszelelnek. A suszter a feleségével meg próbálják lepni a manókat ajándékkal, de ez váratlan fordulatot hoz magával.

 

Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás

A filmvilág egyik nagy látnoka, Tim Burton illusztrálta és írta Jack Skellington – magyar fordításban Csontvázy Izsák – történetét, amelynek sikerén felbuzdulva egy még nagyobb ismeretséget szerző animációs filmet is készített ugyanezen cím alatt. Az előző meséktől eltérően ez a történet jóval fiatalabb, cselekménye is modernebb: Jack Halloweenföld legfontosabb alakja, de unja már a szokásos halloweeni csínytevéseket és az emberek arcán megjelenő sokk és rémület okozta öröme is elhalványult. Véletlenül felfedezi a varázslatos Karácsonyvárost, amelynek csodái azonnal rabul ejtik és megszületik benne a vágy, hogy ennek részévé váljon. És hogyan is lehetne legjobban a része, hacsak nem ő maga venné át a Mikulás szerepét – legalábbis a maga sötét módján?

 

A fenti mesék közül vannak rövidebbek és hosszabbak, többségük klasszikusnak számít. Azonban bármelyikre is essen a választás, minden felolvasónak lehetősége nyílik arra, hogy ő legyen az est narrátora a legkisebbek szemében.

 

Kellemes Karácsonyi ünnepeket kívánunk!