Könyvritkaságok – First Folio

A világ egyik legértékesebb könyvei közt tartják számon William Shakespeare 36 darabját tartalmazó kötetet, amit a modern kor tudósai First Folio (magyarul Első Fólió) néven emlegetnek és hivatkoznak rá. Eredeti címe Mr. William Shakespeare’s Comedies, Histories, & Tragedies és a valaha kiadott egyik legnagyobb hatású könyvként aposztrofálják. A könyv első kiadása a költő és drámaíró halálát követő hetedik évben, 1623-ban történt meg.

Noha Shakespeare színművei közül másfél tucatnyit már 1623 előtt is kiadtak egynegyedes nyomással, a First Folio vitathatatlanul az egyetlen megbízható szövegváltozata mintegy húsz színdarabnak, valamint többnek is értékes forrásszövege a korábban kiadott darabok közül. Tartalmazza az összes olyan darabot, amelyet általában Shakespeare művének tartanak, kivéve a Perikles, Tyrus hercegét, A két nemes rokont, a III. Edvárdot, valamint két elveszettnek vélt darabot.

Korábban az egyes színdarabok kiadásait általában kötés nélkül adták ki, mert olcsónak és kényelmesnek szánták, és tulajdonosaik addig olvasták, amíg teljesen el nem használódott – ekkor már jobb esetben is csak csomagolópapír gyanánt használták. Nem könyvtárban őrzött, magas minőségű tárgyakként tekintettek ezekre a kiadványokra. Akik szándékoztak megtartani egy adott darabot, külön be kellett köttetniük azt. Jellemzően több, egymáshoz kapcsolódó színművet köttettek ily módon egy kötetbe.

A First Folio tartalmát Shakespeare színésztársai, John Heminges és Henry Condell állították össze. A kötetet nyomtatására William Jaggard és fia, Isaac lett felkérve. William Jaggard meghökkentő választás volt a két színész részéről, mert egy általa már korábban kiadott gyűjtemény kapcsán jogvita alakult ki Jaggard és Shakespeare között. Azonban mivel a First Folio szedése és nyomtatása elég nagy munka volt, ezért a kötetet szerkesztő két színész kényszerhelyzetbe került és egyszerűen szükség volt Jaggard műhelykapacitására. Azonban William Jaggard 1623-ra már idős, gyengélkedő volt, ráadásul látásproblémákkal is küszködött, így a munka zömét Isaac végezhette. Az idősebb Jaggard egy hónappal a könyv forgalomba kerülése előtt hunyt el.

Heminges és Condell a művet a „páratlan testvérpárnak”, William Herbertnek, Pembroke harmadik grófjának és testvérének, Philip Herbertnek, Montgomery grófjának ajánlotta. Mindketten a művészetek patrónusaiként voltak ismeretesek, akik jó kapcsolatot ápoltak a drámaíróval.

Értékét demonstrálja, hogy 2001-ben egy komplett példány 6,2 millió dollárért talált új tulajdonosra, majd 2020-ban az oaklandi Mills College-nek kellett anyagi okok miatt megválnia az általuk birtokolt példánytól. Ez a kötet 9,97 millió dollárért kelt el a Christie’s aukciósház árverésén, New Yorkban. A körülbelül 750 nyomtatott példányból mára már csak 235 kötet maradt fent, amelyek többsége közlevéltárakban vagy magángyűjteményekben található.