Az öt legkeresettebb sci-fi regény

A tudományos-fantasztikus irodalom – vagy ahogy az angol elnevezésből rövidítve ismerik: sci-fi – egyre nagyobb szeletet vág ki magának a világirodalom és a könyvpiac tortájából. A műfaj népszerűsége és sokszínűsége eddig nem látott méreteket öltött, és az azelőtt a ponyvakönyvek közé száműzött kötetek átköltöztek a rangosabb és elismert alkotások közé. A továbbiakban öt olyan sci-fi regényt mutatunk be, amiket leginkább keresnek nálunk klasszikussága vagy népszerűsége miatt.

 

Aldous Huxley: Szép új világ

A többször irodalmi Nobel-díjra jelölt angol író 1932-ben megjelent disztópikus társadalmi sci-fi regénye talán az egyik legismertebb mű, amiből számos más alkotás – köztük filmek is – merített. A regény nagyrészt egy futurisztikus világállamban játszódik, amelynek polgárait intelligenciaalapú társadalmi hierarchiába szervezik, a reprodukciós technológia, az alvástanulás, a pszichológiai manipuláció és a klasszikus kondicionálás terén elért hatalmas tudományos fejlődések felhasználásával. Ezek együttesen egy olyan disztópikus társadalmat alkotnak, amely ellen a történet főhőse fellázad.

 

Isaac Asimov: Alapítvány

Az Alapítvány valójában nem egy regény, hanem egy regénysorozat. A világhírű Isaac Asimov grandiózus műve a sci-fi irodalom egyik legjelentősebb alkotása, meghatározó iránymutatója volt több, időben őt követő írónak. Mondhatni alapmű minden elhivatott sci-fi rajongónak. A történet alapjaként a jövőbeli Galaktikus Birodalom hanyatló napjaiban a matematikus Hari Seldon az úgynevezett pszichohistória elméletének kidolgozásával tölti az életét, ezúton a tömeghatás statisztikai törvényeit felhasználva képes megjósolni nagy népességek jövőjét. Ezt a módszert használva előre látja az egész Tejútrendszert felölelő birodalom közelgő bukását és egy 30 000 évig tartó sötét korszakot, mielőtt egy második birodalom támadna fel a hamvakból.

 

James S. A. Corey: Babilon hamvai

A nemrégiben televíziós sorozatot is kapott Térség széria kedvelőinek talán nem jelent újdonságot, hogy James S. A. Corey valójában nem egy személy, hanem Daniel Abraham és Ty Franck közös írói álneve. Az írók ebben a könyvben – ami s sorozat hatodik kötete – tovább folytatják a Rociante hajó legénységének kalandjainak elbeszélését, élükön James Holden kapitánnyal, akinek amellett, hogy az egyre merészebb Szabad Flottával is meggyűlik a baja, az új világokra nyílt gyűrűkapuk veszélyeivel is számolnia kell.

 

Philip K. Dick: Az elektromos Lincoln

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nincs olyan sci-fi rajongó a világon, akinek ne lenne ismerős Philip K. Dick neve. Regényeinek köszönhetően láthattuk mozivásznon olyan filmeket, mint például a Szárnyas Fejvadász, az Emlékmás, a Különvélemény, vagy televíziós sorozatként Az ember a Fellegvárban. Ennek a regénynek a középpontjában Louis Rosen és üzlettársa áll, akik a polgárháború híres alakjain alapuló androidok gyártásába kezd. A cég két prototípust készít el, egy Edwin M. Stantont és egy Abraham Lincolnt ábrázolót. Míg az előbbi képesnek bizonyul alkalmazkodni az új társadalomhoz, a Lincoln-android erre képtelennek bizonyul. Rosen körül egyre bonyolultabbá és súlyosabbá válnak a dolgok, amiben további nehézséget jelent a saját magán elhatalmasodó skizofrénia is.

 

Robert A. Heinlein: Csillagközi invázió

Mint a katonai sci-fi alműfaj egyik legismertebb tagja, Heinlein maga is a katonaság berkeiből tért át az írók világába. Ikonikus műve, a Csillagközi invázió széleskörű ismertsége leginkább az 1997-es filmfeldolgozásnak köszönhető, azonban ez a film csak érintőlegesen tartalmazza a könyv lényegi mondanivalóját. Valójában a könyv egy markánsan megfogalmazott társadalomkritika és gondolatkísérlet. A történet egy jövőbeli társadalomban játszódik, amelyet egy emberi csillagközi kormány irányít, amelyet egy katonai elit ural. A teljes jogú állampolgári jogok, a választójog és a közhivatalok betöltése nem mindenhol garantált, hanem a szövetségi szolgálat révén lehet megszerezni. Azok, akik nem teljesítik ezt a szolgálatot – ami általában katonai szolgálat formájában történik -, megtartják a szabad szólás és gyülekezés jogát, de nem szavazhatnak és nem tölthetnek be közhivatalt sem. Ebben a világban az ellenség egy idegen faj, amely agresszív támadásaival fenyegeti az emberi faj jövőjét.

 

Nem szeretnénk egyik könyv esetében sem elárulni semmit a fordulatokról és a végkifejletekről, ennek felfedezését az olvasóra bízzuk. Az, hogy melyik könyv esetében érkezik el legkorábban ez a felfedezés, annak mi nem állunk elébe: örömmel segítünk bármelyik darab megszerzésében, hogy mihamarabb élvezhesse eme szórakoztató sci-fi remekek bármelyikét!