Antikvár útikönyvek utazáshoz

A nyárral kapcsolatban szinte mindenkinek az első gondolatai közt szerepel az utazás. Legyen a cél akár távoli ország vagy egy közelebbi helyszín, mindenki szeret utánanézni úticéljának, megtervezni a megnézendő látnivalókat, informálódni a kipróbálandó helyi ínyencségekről és más hasonló dologról tájékozódni. Habár az internet korában ez viszonylag egyszerűnek tűnik, az útikönyvek adta információmennyiség sokszor utánozhatatlan. Az alábbiakban az antikvár kínálatunkban jellemzően elérhető útikönyv-sorozatokról olvashat rövid ismertetőt.

 

Panoráma országkalauzok

A Panoráma útikönyvek hazai ismertsége igen mélyre nyúlik, hiszen 1957 óta jelennek meg országokat, valamint magyar és külföldi régiókat, városokat bemutató kötetei. Egyes országok esetében újabb információkkal átdolgozott kiadások is megjelenésre kerültek, de tartalmi gazdagságban ugyanazt a szintet hozták, mint elődeik. Térképek, alaprajzok és fényképek törik meg az igényes részletességgel megfogalmazott és akár művészettörténeti mélységbe menő adalékokat. Egy-egy országkalauz több oldalról is bemutatja az adott országot, akár geopolitikai vagy gazdasági elemeket is belefoglalva.

Ugyan a sorozat kötetei keménykötésűek és vaskosak – így némileg mellőzik a könnyen hordozhatóság előnyét -, a részletgazdag leírások és a magyar szerzők a magyar utazók igényeihez igazított ajánlások miatt is kárpótolja a kötet tulajdonosát.

 

Lonely Planet útikönyv sorozat

A Lonely Planet világ egyik legismertebb útikönyv-kiadója, amelyet egy házaspár, Maureen és Tony Wheeler alapított, miután 1972-ben egy Európán és Ázsián át Ausztráliába vezető útra indultak. A kiadó az elmúlt több mint négy évtizedben több mint 145 millió útikönyvet nyomtatott ki és azóta is inspiráló és megbízható információkat ad át köteteivel minden utazó számára. Emellett egy elkötelezett, szenvedélyes globális utazóközösséget is sikerült létrehozni az internet térnyerését kihasználva.

A Lonely Planet könyvek magyar nyelven nem jelentek még meg, de elérhetőek angol nyelven. A kötetek puhatáblás kötésben jelentek meg, így hordozhatóságuk kevésbé körülményes. A könyvek tartalma újabb információkra támaszkodik és a vendéglátás részre nagy hangsúlyt fektet.

 

Útitárs sorozatok

Az Útitárs útikönyv-sorozatot eredetileg a Dorling Kindersley Book brit könyvkiadó adja ki, de hazánkban a Panemex és a Grafo könyvkiadók közös gondozásában jelent meg. Az első kötet 1996-ban került kiadásra, azóta is folyamatos megjelenésekkel bővül a paletta, ráadásul rendszeresen készülnek frissített információkat tartalmazó kiadások. A sorozat valójában három alsorozatból áll: a tematikus és sűrített információt tartalmazó Top 10 sorozat mellett a Zsebútitárs sorozat is a kompaktabb, könnyebben hordozható irányvonalat képviseli, míg a névadó Útitárs sorozat a fő zászlóshajó a flottában.

Ez utóbbi sorozat nagyban hasonlít a már említett Lonely Planet sorozatra, azoknál valamivel részletesebb tartalommal, gyakorlatias tanácsokkal és sok illusztrációval, képekkel és térképekkel. Nem fukarkodik a főbb látnivalók alaprajzaival és keresztmetszeti ábráival sem. Emellett kitér az igénybe vehető sport- és szabadidős programokra, túrákra, meglátogatásra érdemes vendéglátó egységekre is. A magyar kiadás puhatáblás kötésű, így nem okoz gondot elhelyezése a csomagjaink között.

 

Marco Polo útikönyvek

Ezzel a zsebben is könnyen elférő, hasznos tanácsokkal teli útikönyv-sorozat köteteivel felfedezheti az adott ország vagy város hoteleit, autentikus éttermeit és a legtrendibb helyeit. A sorozat darabjai praktikus tippeket is adnak vásárláshoz és korlátozott költségvetésű programokhoz is. Rengeteg ötlettel szolgál a gyerekekkel való utazáshoz is, valamint összefoglalók is olvashatók a megrendezésre kerülő összes fesztiválról és eseményről.

Az előzőekben említett sorozatokkal szemben a Marco Polo útikönyvek leginkább szembeötlő tulajdonsága kis méretük és vékonyságuk. Így a kötetekbe csak a leglényegesebb információk kerültek bele, ezek is kissé szűkszavúan megfogalmazva. A Corvina kiadó gondozásában megjelent magyar kiadás puhakötéses, de az idegennyelvű példányok közt még kompaktabb, spirál kötéses kiadás is létezik – a könnyebb használat érdekében.

 

Sokan képviselik még a „régi iskolát”, vagyis útikönyveket használnak úticéljukról való tájékozódás érdekében. Ezeket bárhol és bármikor elő lehet venni és megkeresni a keresett információt. Sőt, egyesek kombinálják is a különböző kiadványokat, így több helyről, több megközelítésből is információt szerezhetnek. Vannak, akik saját szórakoztatásuk érdekében szereznek be ilyen köteteket, hogy egy meglátogatni vágyott helyszínről olvashassanak. Akár valós utazásról, akár képzeletbeli vágyálomról legyen szó, az útikönyvek mindig hasznos és hű társai lesznek ebben!