Az öt legkeresettebb gyerekkönyv

Az iskolai időszak kezdetével öt olyan könyvvel vagy könyvsorozattal szeretnénk megismertetni olvasóinkat, amelyeken keresztül a család kisebb tagjait is meg lehet ismertetni a könyvek adta örömökkel és az olvasás szépségeivel. Felsorolásunkban ugyan helyt kap kisebbeknek írt gyerekkönyv is, de úgy gondoljuk, hogy a mesék szülői, nagyszülői felolvasása is nagyban hozzájárul, hogy a gyermekek a későbbiekben – mikor már maguk is képesek olvasni – nagyobb kedvel fordulnak a könyvek felé.

 

Joanne Kathleen Rowling: Harry Potter sorozat

Az írónő hét kötetből álló világhírű sorozata az ifjúsági irodalom fantasy részlegének oszlopos tagja és azóta is több hasonló, később született mű ihletője. A sorozat sajátossága és egyben magával ragadó motívuma, ahogy a mi világunkkal párhuzamos másik világot is elénk tár, ahol varázslók, mesebeli teremtmények – és akár rémmesék szörnyetegei is – élnek. E világ részletessége bámulatosan kidolgozott: saját történelemmel, mitológiával, tudományokkal rendelkezik, amelyek finoman illeszkednek a racionális világunkba. A sorozat főszereplője Harry Potter az árva kisfiú, aki maga is szunnyadó erők birtokosa és hatalmát a sorozaton keresztül tanulja meg használni a történetekben szereplő társai segítségével, hogy végül gonosz ellenlábasa, Voldemort legyőzésére indulhasson.

 

Jeff Kinney: Egy ropi naplója könyvek

Szintén nagy hírnévnek örvend Jeff Kinney Egy ropi naplója sorozata, amelyben a címben is említett „ropi”, vagyis Greg Heffley nevű fiú és családja történeteit kísérhetjük figyelemmel a naplószerűen megszerkesztett könyvekben. Külön érdekessége a könyveknek, hogy a szöveg rövid és jól érthető mondatokra tagolt, a betűk nagyok és könnyen felismerhetőek, valamint az oldalakat vonalas lapra nyomtatták. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy akár diszlexiával küszködő gyerekek is élvezhessék a könyvsorozat remek történeteit. A sorozat népszerűségéről sokat elárul az, hogy eddig négy nagyjátékfilm is készült a könyvekből.

 

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi sorozat

A 2010-es évek egyik legnépszerűbb ifjúsági művének számító könyvsorozat népes rajongótábort szerzett Magyarországon. A tizenéveseknek szánt könyvekben a történetek egy kitalált gimnázium – Szent Johanna Francia Tagozatos Alapítványi Gimnázium – egy osztálya és legfőképp annak egy tagja, Rentai Renáta körül bonyolódnak, amelyekkel a maguk tinédzseri módján próbálnak megbirkózni a szereplők. A könyveket izgalmas cselekmények, szerelmi szálak, humoros szituációk teszik élvezhetővé és közkedvelté a tinik körében, hiszen hitelesen és fordulatosan mutatja be a gimnazisták örömeit, fájdalmait és életét.

 

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő sorozat

A kisebbeknek szánt könyvek egyik legismertebbjei az Anna, Peti és Gergő sorozat darabjai, amiknek írója egyben a kisgyerekek közt szintén nagy népszerűségnek örvendő Bogyó és Babóca sorozatot is fémjelzi. Ennek a tizenegy kötetet és összesen 170 mesét számláló sorozatnak a történeteit az írónő saját családja ihlette. Így a könyvekben a kisgyermekes családok mindennapi életébe, eseményeibe nyerünk betekintést. A könyvek igen sok méltatást kaptak azok biztonságot és nyugalmat sugárzó hangulatuk és a kisgyermekek nyelvezetéhez igazított szövegezésük miatt, valamint azért is, mert sokszor szívmelegedő választ adnak a kicsikben mindennaposan felmerülő kérdésekre.

 

Békés Pál: A kétbalkezes varázsló

Az eddig felsorolt sorozatok mellett ez az önálló mű is nagy keresettségnek örvend. Békési Pál meséje először 1983-ban látott napvilágot, azóta több kiadást is megélt. A történet főszereplője Fitzhuber Dongó, aki a varázslóiskola legügyetlenebb tanulója. Azonban már közel a diplomaosztás, amikortól már pályakezdő okleveles mestervarázslóként tevékenykedhet főhősünk. Fitzhuber Dongó sok kalandba keveredik a mellé sodródott lakótelepi kisfiú, Éliás Tóbiás társaságában, de valahogy mindig sikerül kikászálódniuk a nehézségekből. A hosszú évtizedek óta a könyvet átölelő olvasói szeretetet jól demonstrálja, hogy színpadi műként is többször feldolgozásra került.

 

Talán nem vagyunk egyedül azzal a véleményünkkel, miszerint gyermekeink minden korszakában fontos, hogy új ismeretekkel gazdagodjanak a maguk nyelvezete és érdeklődése szerint. Az olvasással a világ kitárul előttük és a mesék segítségével képzelőerejük is fejlődik, valamint a későbbiekben megalapozhatjuk akár már komolyabb témájú művekkel való megismertetést is.