Nagyító alatt: Kovács László, az A Hely Antikvárium tulajdonosa

Mostani írásunk alkalmával rövid interjút készítettünk Kovács Lászlóval, aki az A Hely Antikvárium tulajdonosaként hosszú évek óta szereplője a magyarországi antikvár-könyvkereskedelemnek, így rálátása nyílik az antikvár könyvpiac rezdüléseire is.

 

Mióta foglalkozol könyvekkel?

Könyveket már 15-16 éves koromban kezdtem gyűjteni, a könyvek világa akkortájt szippantott magába. Ettől aztán kissé kacskaringós és bukkanóktól korántsem mentes út vezetett az üzlet és a vállalkozás 2009-es megalapításához. Eredetileg ketten, egy társammal közösen voltunk az alapítók, de azóta az élet elsodort minket egymástól és önálló vállalkozásba kezdett.

És milyen a viszonyod a könyvekkel?

Valójában már a könyvek gyűjtése előtt is nagyon szerettem olvasni, a könyvek által árasztott hangulat mindig is vonzott. Mind fizikális és mind szellemi értelemben.

Hogy változott a piac az alapítás óta?

Az elmúlt tizenegynéhány évben gyökeresen megváltozott a könyvekkel kapcsolatos kereskedelem. Az online tér teljességgel megváltoztatta a vásárlók szokásait és igényeit, amire a könyvkereskedelem minden szegmensében lépni kell, máskülönben fennáll a lemaradás veszélye. Emellett az internet használatának térhódítása addig teljesen elfogadott és hagyományosnak tartott könyv-műfajt is parkolópályára utasított. Ilyenek például a lexikonok, szakácskönyvek vagy akár az útikönyvek.

Szakosodtatok valamilyen műfajra?

Hazánkban viszonylag kicsi piacról van szó, így a szakosodás vagy specializálódás reálisan nem megoldható. De legalábbis hosszú távon gazdaságilag nem fenntartható.

Általában kik keresnek fel benneteket?

Nagyon változó azok köre, akik személyesen látogatnak el hozzánk, mint ahogy az ok is, amiért betérnek. Nem hiszem, hogy meglepetésként érne bárkit is, de általánosságban két dologról beszélhetünk: vagy nagyon keres egy kötetet és annak reményében veszi fel a kapcsolatot velünk, hogy nálunk találhat egy példányt, vagy pedig valamilyen okból eladni szeretne könyveket.

Milyen esetekben fordulnak hozzátok, ha könyvet akarnak eladni?

Ez is rendkívül változó. Például a könyveket eladni szándékozók közt egyaránt vannak idősebbek, akik egyedül maradtak vagy kisebb lakásba költöztek, de ugyanígy fiatalok is, akik mondjuk ingatlant örököltek annak ingóságaival együtt, vagy csak egyszerűen polc-helyet szereznének felszabadítani otthon.

Kik a legkeresettebb szerzők?

Nos, ez is egy dinamikusan mozgó téma. Mostanság a bestseller írók és ifjúsági irodalom szerzők kötetei a legkeresettebbek. Hogy pár példánál maradjak ilyen a Szürke ötven árnyalata, A tetovált lány, A lány a vonaton. Sokukból filmadaptáció is készült, amik nagyban segítették a kötetek ismertségének szélesítését és sok esetben, akinek tetszett a film, szívesen olvasná el az eredeti művet is.

Melyik könyv a személyes kedvenced és miért?

Nem is tudom hirtelen, de tapasztalatom szerint az ember kedvencei a kor előrehaladtával változnak. Ifjúkoromban szerepjátékokkal is töltöttem a szabadidőm, így abból a korszakból több tudományos-fantasztikus és fantasy író műve is a kedvencemmé vált. Azonban, ha mindenképpen ki kellene emelnem cím szerint pár könyvet, akkor A penge éle Graham Shelbytől, vagy A katedrális harcosai Harrison Fawcett-től valamint A renegát Dale Averytől jutnak eszembe először, de még sorolhatnám.