Nagyító alatt: Az online könyvfelvásárlás

Legutóbbi interjúnk folytatásaként ismét az A Hely Antikvárium tulajdonosával, Kovács Lászlóval beszélgetünk az online könyvfelvásárlás témakörében. Az A Hely Antikvárium Magyarországon az elsők közt – már ha nem elsőként – alkalmazta ezt a modernizált felvásárlási metódust, ami egyre nagyobb tért hódít meg a könyveiket eladni szándékozók körében.

 

Mit jelent az online könyvfelvásárlás?

Az online világ térnyerésével szükségessé vált a modern világ eszközeit is felhasználnunk a könyvfelvásárlás kapcsán. Így született meg az online könyvfelvásárlás ötlete, ami magában hordozza a digitális világ kényelmét. A folyamat kezdő lépéseként a kedves eladó felkeres bennünket valamelyik kapcsolattartási csatornánkon – jellemzően e-mailben vagy messenger üzenetben. Bemutatja az eladásra szánt könyveit, majd ezt követően mi válaszként küldünk egy árajánlatot, amennyiért meg tudjuk venni a könyveket. Amennyiben ezt elfogadja, akkor már csak arról kell egyeztetnünk, hogy miként kerülnek hozzánk a könyvek.

 

Hogyan mutathatják meg az érdeklődők a könyveiket nektek?

A folyamat része, hogy a kedves eladó az e-mailben vagy messengeren elküldi fotóit az eladásra szánt könyveiről. Ezek a fotók több könyvet is tartalmazhatnak egyszerre – akár polcfotó is lehet -, de egyesével is lefényképezheti a köteteket. A folyamat végén a kiszállásunk során vagy az eladó fél boltba betértekor személyesen is láthatjuk a könyvek állapotát.

 

Mik azok az információk, amiket érdemes ilyenkor még megadni?

Természetesen a legfontosabb információ, hogy merre találhatóak a könyvek, de emellett a darabszámuk, állapotuk, esetlegesen témájuk vagy műfajuk, címek, szerzők mind lényeges és vételárat befolyásoló részletek.

 

Hogyan jutnak el hozzátok ezek a könyvek?

Leggyakoribb út, hogy elmegyünk a könyvekért, főleg nagyobb darabszám esetén jellemző ez. Kevesebb esetben ugyan, de időnként az eladó fél hozza be a köteteket, de olyan előfordult, hogy postán vagy futárcéggel érkezett meg hozzánk könyvcsomag.

 

Csak Budapesten belül mentek házhoz?

Nem, messzebbre is el tudunk menni az előzetes fotók, listák megtekintése után. Például voltam már Miskolcon, Poroszlón, Százhalombattán is könyvekért. De most épp Pécsről hoz fel valaki előzetes egyeztetés és árajánlat után mintegy 600 darab könyvet. Ennek tükrében mondhatjuk, hogy nem csak Budapest területéről veszünk könyveket, vagy megyünk ki értük.

 

Ki megy ki a helyszínekre?

Az esetek jelentős részében – körülbelül 90 százalékában – jómagam megyek ki a könyvekért és velem találkozhatnak a könyvet eladni szándékozók, de természetesen előfordulhat olyan eset is, amikor valami miatt nem tudok kimenni. Ezekben az esetekben Zöldi Jolán üzletvezető és becsüs munkatársam megy ki a címekre.

 

És milyen könyveket vesztek meg, illetve milyen szempontok alapján válogatjátok ki a könyveket?

Ezt nehéz így meghatározni, mert a megvásárolható könyvek témája nagyon sokrétű. Azonban tapasztalatunk szerint sokszor kerül az eladó olyan helyzetbe, hogy kidobta vagy elajándékozta az általa értéktelennek tartott műveket, amit ellenben mi boldogan megvettünk volna.

 

Tehát magyarán olyan dolgok is érdekes lehetnek, amiről nem is gondolnánk?

Abszolút, és nem is egyszer történt már ilyen! Amikor csak lehet, mindig igyekszem kihangsúlyozni, hogy minden könyvet, füzetkét, térképet, képeslapot, kiadványt szívesen megnéznék, mielőtt az eladó kidobásukról vagy elajándékozásukról döntene.

 

Hogy fizettek a megvásárolt könyvekért? Készpénzben?

Igen, nagy általánosságban a helyszínen készpénzben, de ha az eladó igénye az azonnali átutalás, azzal is megoldható. Ahogy jobban megfelel!