Hogyan óvjuk könyveinket?

Akár ritka első kiadványok, akár csak érzelmi szempontból értékes kötetek állnak a polcainkon, a régi könyvek bizonyos szintű gondoskodást igényelnek, ha szép állapotban szeretnénk megőrizni őket. A könyvek karbantartása segít abban, hogy adott esetben azok megőrizzék pénzbeli értéküket, vagy egyszerűen csak biztosítja, hogy még hosszú éveken át olvashatóak maradjanak. Íme néhány szempont, amelyeket érdemes fontolóra venni könyveink egészségének érdekében.

 

A napfény

A régi könyveket – vagy bármely olyan könyvet, amelyre különös figyelmet kívánunk szentelni – a közvetlen napfénytől védve kell tárolnunk. A napsugarak ugyanis kifakítják a könyv borítóit, ami súlyosan érintheti az adott könyvritkaság értékét. Ha a polcainkat sokáig tartó napfény éri és nincs lehetőség a bútor áthelyezésére, akkor becsomagolhatjuk a könyv borítóját erre kialakított UV-álló műanyag védőfóliába, ami néhány kézművesboltban vagy egyes webshopokban is kaphatóak. Nem mellékesen az ilyen védőborítók a kézbevétel során az ujjainkon található szennyeződéstől is védik a könyvborítót.

 

A por

A felgyülemlett por súlyosabb esetben penész vagy penészgomba kialakulásához vezethet, és az esetleges rovarfertőzés melegágya is lehet! Természetesen a legegyszerűbb módja annak, hogy távol tartsuk a port a régebbi könyvektől, ha rendszeresen leporoljuk őket. De legyünk óvatosak és semmiképp se használjunk kémiai tisztítószereket! Még jobb megoldás, ha a könyveket üvegezett szekrényekben tároljuk, de ennek hiányában akár műanyag borítóba is becsomagolhatjuk megvédendő köteteinket és így távol tudjuk tartani a porból adódó szennyeződést.

 

A hőmérséklet és a páratartalom

Tartsuk a könyveket távol a hőforrásoktól, mint például radiátorok, vagy tartósan felmelegedő elektronikai eszközök. A száraz hő megrepesztheti a bőrgerincet és a könyveknél használt ragasztóra is rossz hatással van. Ugyanígy távolságot kell tartani a potenciális vízforrásoktól is, mint például a légkondicionáló egységek, csövek és szivárgó régi ablakok, ugyanis az ezekből a vízforrásokból származó páralecsapódás penészesedéshez vezethet a papíron. Szakértők szerint a könyvek tárolásához legkedvezőbb a 15 és 19 Celsius fok közötti hőmérséklet, míg az ideális páratartalom 45 és 60 százalék között van. Természetesen egy lakásban ez a hőmérséklet kissé alacsony, de az ideálistól pár fok eltérés még vélhetően nem fog problémát okozni, azonban pincében semmiképp se tároljunk könyvet, még csak napokra sem!

 

További tippek a könyvek megfelelő tárolásához

Ügyeljünk arra, hogy régi könyveinket ne túl szorosan helyezzük fel a polcokra. A nyomás nem tesz jót a könyvgerincnek és könnyen megsérülhetnek, amikor megpróbáljuk kihúzni őket. Alapvetően a könyveket tároljuk függőlegesen elhelyezve, a nagyjából azonos méretű könyveket összecsoportosítva, mert ezzel megakadályozhatjuk az esetleges elgörbülést. A régebbi, fólió méretű vagy jelentős szélességgel rendelkező köteteket elfektetve, legfeljebb három darabos kötegekben érdemes tárolni. Semmiképp se hagyjuk a könyveket halomba rakva vagy nyitottan, borítóval felfelé fordítva. Amikor polcról szedünk le egy könyvet, ne a gerincük tetejénél fogva húzzuk meg őket, hanem nyúljunk hátra és húzzuk ki a lapoknál fogva, miközben a könyv csukva van. Az is jó megoldás, ha az ujjainkkal a gerinc két oldalán megfogva húzzuk ki óvatosan. Ha a könyveket fapolcokon tároljuk, érdemes meggyőződnünk róla, hogy a polcok faanyaga lezárásra került – például lakkozás formájában -, nehogy a fából származó anyagok beszivárogjanak a papírba!

 

A könyvek nem csak anyagi, de sokszor érzelmi értéket is magukkal hordoznak. Épp ezért érdemes vigyáznunk köteteinkre, hogy még hosszú időn át élvezhessük tartalmukat olyan formában, ahogy azt készítői szánták. És habár keveseknek van lehetősége külön erre kialakított könyvtárat létrehoznia otthonában, egyes kisebb praktikákkal meghosszabbíthatjuk értékes könyveink élettartamát.