Napjainkban a technikai vívmányoknak köszönhetően rengeteg szórakozási lehetőség áll a rendelkezésünkre: internet, mobilalkalmazások, közösségi platformok, filmek, zenék, videójátékok és még sok minden más, ami viszonylag könnyen elérhető. A világunk annyira felgyorsult, hogy sokan már nem tudnak elég figyelmet szentelni a könyveknek, nincs rá idejük, energiájuk, vagy rosszabb eseteben az igényük tűnt el.

Mégis, halvány reménysugárként felcsillan egy kialakuló trend, ami az olvasást népszerűbbé teszi, hiszen egy könyvet olvasó ember bárhol sok mindent elárul a külső szemlélő számára. Így válik a külsőségekre koncentráló korszakból egy olyan divat, ami visszaemeli az olvasást a megbecsült helyére.

Emellett a könyvolvasás előnyeit is érdemes hangsúlyozni, amiből a legismertebbeket és legnagyobb hatásúakat össze is gyűjtöttük:

 

Szó szerint fejleszti az agyat

Egyre több kutatás utal arra, hogy az olvasás szó szerint megváltoztatja az elmét. MRI-vizsgálatok segítségével a kutatók megerősítették, hogy az olvasás az agyban lévő összetett neuronhálózatára gyakorol hatást. Ráadásul az olvasási készség fejlődésével, ezek a hatások is egyre erősebbek és kifinomultabbak lesznek. Egy másik kutatás során a résztvevőkkel kilenc napon keresztül olvastatták a Pompeji című regényt, aminek történetvezetésében nőtt a feszültség, az agy egyre több és több területe mutatott aktivitást.

 

Növeli az empátiakészséget

Egy másik kutatás azt is kimutatta, hogy azok az emberek, akik irodalmi regényeket – a szereplők belső életét feltáró történeteket – olvasnak, fokozottan képesek megérteni mások érzéseit és meggyőződését. A kutatók ezt a képességet a társas kapcsolatok kiépítéséhez, eligazodásához és fenntartásához nélkülözhetetlen készségek összességeként fogalmazzák meg. Bár egyetlen irodalmi regény olvasása nem valószínű, hogy kiváltja ezt, azonban a kutatás szerint a rendszeres regényolvasók hajlamosabbak erősebb empátiakészséget kialakítani.

 

Gazdagítja a szókincset

A kutatók megállapították, hogy azok a diákok, akik rendszeresen olvasnak könyveket, már fiatal korban elkezdve, fokozatosan nagy szókincset fejlesztenek. A szókincs mérete pedig az élet számos területét befolyásolhatja, a szabványosított teszteken elért pontszámoktól kezdve a főiskolai felvételin át az állásinterjúkig.

 

Segít megelőzni az időskori kognitív hanyatlást

Bár a kutatások nem bizonyították egyértelműen, hogy a könyvek olvasása megelőzi az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór, a tanulmányok azt mutatják, hogy azok az idős emberek, akik naponta olvasnak vagy matematikai feladatokat oldanak meg, megőrzik és fejlesztik agyuk kognitív működését. Ráadusul minél korábban kezdi el valaki, annál jobb: egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik egész életükben szellemileg stimuláló tevékenységeket végeztek, kisebb valószínűséggel alakultak ki a demenciában szenvedők agyában észlelhető elváltozások.

 

Csökkenti a stresszt, enyhíti a depressziós tüneteket

2009-ben egy kutatócsoport mérte a jóga, a humor és az olvasás hatását az Egyesült Államokban egy egészségtudományi programokban részt vevő diákok stressz-szintjére. A vizsgálat megállapította, hogy fél órányi olvasás ugyanolyan hatékonyan csökkentette a vérnyomást, a pulzusszámot és a pszichológiai szorongás érzését, mint a jóga vagy a nevetés. Míg a szépirodalom olvasása lehetővé teheti, hogy átmenetileg kiszakadjunk saját világunkból, és magával ragadjanak a szereplők elképzelt élményei, addig az önsegítő könyvek pedig olyan stratégiákat taníthatnak meg, amelyek segíthetnek a depresszió olyan tüneteinek enyhítését, mint az elszigeteltség vagy a másoktól való elidegenedés érzése.

 

A fentiek ismeretében joggal merülhet fel a kérdés, hogy mit is kellene olvasni? Ha kicsit menekülnénk a mindennapok világából, a fantasy, a sci-fi egy teljesen más világba repíthet. Ha a karrier áll a fókuszban, olyan ember által írt könyvet érdemes olvasni, aki már letett valamit az asztalra az adott területen és bizonyított. Ezt amolyan mentorálásnak is lehet tekinteni, amelyet akkor vehetünk fel és tehetünk le, amikor az időnk engedi. Ha szorít az idő, és nincs alkalmunk könyvet kézbe venni, akkor legalább szenteljünk naponta néhány percet egy hiánypótló témájú blog olvasására.

Azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy a digitális eszközökön való olvasás nem egyenértékű a hagyományos könyvek olvasásával: a nyomtatott könyveket olvasó emberek magasabb pontszámot érnek el a szövegértési teszteken, és jobban emlékeznek az olvasottakra, mint azok, akik ugyanazt az anyagot digitális formában olvassák. Ennek részben az lehet az oka, hogy az emberek hajlamosak lassabban olvasni a nyomtatott könyveket, mint a digitális tartalmakat.